Pur

Barcelona, Spain

Pur restaurant Pte Ltd,
2018

Lagranja designs Pur – a Restaurant where the Art of Cooking takes Centre Stage.
Lagranja has designed ​the new restaurant from Nandu Jubany, one of Spain’s most celebrated chefs, with a ground-breaking concept for the restaurant, where diners form part of the mise en place – much like a theatre.

 

 

Photography © Salva López
Video © Marc Castañé
Graphic Design © Ingrid Picanyol and Raya Sader

Situated in a small passageway in Barcelona’s upmarket Eixample district, diners become part of the gastronomic process the moment they step in the door. A state of the art kitchen, marble bar and oversized plate-up area (designed to look like a giant chopping board) take centre stage – where all the preparation and cooking is done.

 
Diners view the proceedings from curved banquettes – designed for 4 – placed around it, from where they can follow, at close range, every moment of their meal being prepared. To convey this enhanced level of integrity and transparency, Lagranja chose a language of hand crafted materials and processes that celebrate Catalonia’s culinary richness.

From the lab in their studio, over 200 casts were created with fresh foodstuffs – seafood, fish and various fruits and vegetables – which became charming, one-off decorative pieces. In keeping with the restaurant’s ‘pure’ ethos, they were left unpainted, and have been placed in the glass-enclosed interior patio; their composition recalling early botany collections you might see in natural history museums. Their realistic shapes and forms; curly octopus tentacles, plump lettuces, bulbous broccoli heads and the like, were also reproduced in bespoke wallpapers for the project.

On the lower-ground floor, visitors can keep enjoying after the unadulterated gastronomic experience that Pur offers. The intimate boîte IMPUR has been conceived for cocktails and chatter with a small dance floor to let loose. Moon-shaped sconces, created from alabaster by Lagranja, adorn the walls, next to atelier- like mirrors placed to add depth to the space during low ebbs. The washrooms are a burst of colour, with carved marble sinks.

Volver arriba