La Petite Maison | Istanbul, Turkey | D.ream, 2017
x

Sometimes the most classical thing can be radically modern. Or a very contemporary space can be dressed up as classical… Think about it. That was exactly what we think when the studio was asked to design the new venue of La Petite Maison in Istanbul (which is a small chain of luxury French restaurants with spots all over the world). In order to create a place that is loyal to the values of the brand but also that feels authentic for Lagranja, we designed a very contemporary space in its layout, and then we dressed it up with classical materials and finishes.
The restaurant is located in a two store building at Istinye Park, Istanbul. The main dining room, located in the 1st floor,  is built around a big central bar while making circulation between the dining room and the terrace as fluid as possible. Through its more than 15 meters, the bar serves as reception, salad bar and cocktail bar and it’s crowned by a large bespoke lamp, made out of glass and golden brass, with very sculptural qualities. That sense of fluidity is punctuated by the use of natural plants, which can be find everywhere around the space: in the interior, whether in pots or in vegetal walls, like in the staircase or the façade.   
Over these fluid, contemporary layout, Lagranja furnished the space with the classical materials and soft colors that feel natural to the brand: natural stone and iroko wood for the flooring, lacquered ash tree for the walls, black glass, and CNC sculpted white marble for the bistrot bar, along with the profuse presence of natural plants. Like a ball gown, all these luxury elements work together to dress up the contemporary essence of the space.

 

Photography: Yoo, Lagranja Design

 

Cerrar shop online